top of page

Τα οφέλη της γκρανόλα στην υγεία σου



Τι είναι γκρανόλα;

Τραγανή, γευστική, θρεπτική, η γκρανόλα (granola) είναι από τις καλύτερες επιλογές για πρωινό ή για σνακ. Είναι ένα μίγμα από βρόμη, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα και γλυκαντικά όπως ζάχαρη και μέλι, ενώ μπορεί επίσης να περιέχει σπόρους και μπαχαρικά. Ανάλογα με τα συστατικά της, τα οφέλη της για την υγεία είναι πολλά και ποικίλουν. Μπορείς να τη βρεις έτοιμη στο εμπόριο ή και να την φτιάξεις μόνος/η, ώστε να έχεις καλύτερο έλεγχο των συστατικών που θα βάλεις μέσα.


Τα οφέλη της γκρανόλα για την υγεία

Η γκρανόλα είναι μια "βόμβα" ενέργειας και θρεπτικών συστατικών για το σώμα. Περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και μικροθρεπτικά συστατικά. Με την προσθήκη των διάφορων συστατικών, η γκρανόλα αποκτά μεγαλύτερες ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, χαλκό και σελήνιο. ⁠


Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες προκαλούν κορεσμό στο σώμα σου, επειδή απορροφούν περισσότερο νερό και αυτό σε βοηθάει να νιώθεις πιο πλήρης. Ως εκ τούτου, μπορεί να μειώσει την όρεξη και να αναστείλει την απελευθέρωση της γκρελίνης, η οποία είναι μια ορμόνη που κάνει το σώμα να αισθάνεται πείνα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υπερκατανάλωσης φαγητού, κάτι που είναι σύνηθες για τα άτομα που ακολουθούν μακροχρόνιες δίαιτες ή πάσχουν από κάποια διατροφική διαταραχή που ενισχύει τα υπερφαγικά επεισόδια.


Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα

Πολλές συνταγές της γκρανόλα περιλαμβάνουν ξηρούς καρπούς όπως τα αμύγδαλα και τα καρύδια, τα οποία είναι εξαιρετικές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία βοηθούν στη ρύθμιση της κακής ή LDL χοληστερίνης.

Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στην γκρανόλα είναι επίσης, ένας παράγοντας που βοηθάει στη μείωση της κακής χοληστερίνης και μειώνει τον κίνδυνο σχηματισμού πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών.


Είναι σημαντικό να γνωρίζεις:

Όταν αγοράζεις συσκευασμένη γκρανόλα του εμπορίου, φρόντισε να μην υπάρχουν στα συστατικά που

αναγράφονται στη συσκευασία

υδρογονωμένα έλαια. Τα υδρογονομένα έλαια είναι ικανά να αυξήσουν την κακή χοληστερίνη και να μειώσουν την καλή (HDL) και έτσι τα οφέλη από τα άλλα συστατικά παύουν να υφίστανται.


Βοηθάει στην καλή λειτουργία του εντέρου

Σε σύγκριση με άλλα δημητριακά πρωινού που υπάρχουν στο εμπόριο, η ποιότητα και η περιεκτικότητα των φυτικών που βρίσκονται στην γκρανόλα βοηθούν στη μείωση των φλεγμονών του εντέρου και ενισχύουν τα καλά βακτήρια που υπάρχουν στο έντερο. Έτσι, η κατανάλωσή της συμβάλλει στην καλή υγεία του εντέρου, αλλά και ολόκληρου του πεπτικού συστήματος.


Βοηθάει στην αντιμετώπιση της αναιμίας

Η γκρανόλα περιέχει σημαντική ποσότητα σιδήρου, ενισχύοντας έτσι το σώμα με αυτό το πολύτιμο ιχνοστοιχείο και μειώνοντας τα συμπτώματα που προκαλεί η αναιμία.


Βοηθάει στη μείωση της γλυκόζης στο αίμα.

Η κατανάλωση φυτικών ινών επιβραδύνουν το ρυθμό που το σώμα σου αφομοιώνει τη τη ζάχαρη και τους υδατάνθρακες , αποτρέποντας τη μεγάλη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα. Αυτό βέβαια έχει ισχύ όταν η γκρανόλα που θα επιλέξεις δεν έχει μεγάλη ποσότητα γλυκαντικών.

Πώς να διαλέξεις μια υγιεινή γκρανόλα

Είναι σημαντικό να διαβάζεις την ετικέτα όταν αγοράζεις γκρανόλα του εμπορίου, γιατί η σύσταση διαφέρει ανάλογα με την μάρκα. Φρόντισε στα συστατικά οι πρώτες λέξεις που διαβάζεις να είναι ολόκληρα τρόφιμα όπως βρόμη, ξηροί καρποί ή αποξηραμένα φρούτα και όχι γλυκαντικά όπως ζάχαρη ή μέλι. Αυτά θέλουμε να βρίσκονται προς το τέλος, γιατί έτσι καταλαβαίνουμε ότι η ποσότητά τους είναι μικρότερη μέσα στο ποιόν.

Από την άλλη είναι πολύ εύκολο να φτιάξεις και μόνος/η στο σπίτι γκρανόλα και να διαλέξεις εσύ τα συστατικά που θα βάλεις μέσα.

Ποια είναι η ασφαλής ποσότητα

Να θυμάσαι ότι οι ξηροί καρποί και οι σπόροι που μπορεί να περιέχονται μέσα στο προϊόν, είτε είναι σπιτικό είτε όχι, έχουν μεγάλη πυκνότητα σε θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται προσοχή στην ποσότητα που θα καταναλώσεις. Η υπερβολική κατανάλωση μέσα στη μέρα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.


⁠Πώς μπορείς να την καταναλώσεις

Η γκρανόλα τρώγεται εύκολα και παρασκευάζεται στο σπίτι το ίδιο εύκολα. Παρακάτω θα δεις κάποιους εύκολους τρόπους που μπορείς να την καταναλώσεις.

  • Βάλε μια ποσότητα πάνω από το γιαούρτι

  • Βάλε μια ποσότητα πάνω στο παγωτό σου

  • Πρόσθεσε μέσα στο γάλα σου (κρύο ή παγωμένο)

  • Μπορείς να την αναμίξεις με φρέσκα φρούτα

  • Την τρως σκέτη σαν σνακ.

Εάν επιδιώκεις πιο υγιεινές και θρεπτικές επιλογές διατροφής, τότε ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις την γκρανόλα είτε σαν πρωινό, είτε σαν σνακ μεταξύ των γευμάτων σου.

Επίλεξέ την σωστά ή φτιάξε δική σου!

bottom of page