top of page

5 Υγιεινές Διατροφικές συνήθειες για να μην έχεις ποτέ πρόβλημα με το βάρος σου



Οι διατροφικές αλλαγές, όπως και κάθε αλλαγή στη ζωή αποτελεί πρόκληση για τον καθένα. Δεν θα πω ότι είναι εύκολο, γιατί δεν είναι. Θα πω όμως, ότι είναι αναγκαίο για το σώμα σου, θα πω ότι θα σε κάνει να νιώσεις ζωντάνια και ευεξία, θα πω ότι τα οφέλη από την αλλαγή αυτή, θα είναι περισσότερα από αυτά που θα χρειαστεί να θυσιάσεις για να το πετύχεις. Σου λέω με σιγουριά ότι εάν καταφέρεις να υιοθετήσεις τις παρακάτω συνήθειες, δεν θα έχεις ποτέ ξανά πρόβλημα με το βάρος σου και θα δεις τη διάθεση και τη ψυχολογία σου να απογειώνονται.

1. Ένα θρεπτικό «Πρώτο γεύμα»

Πες μου το πρωινό σου να σου πω πώς θα πάει η μέρα σου!

Ξέρω, ξέρω, ίσως είσαι από αυτούς που δυσκολεύονται να φάνε πρωινό αμέσως μόλις ξυπνήσουν ή και λίγο αργότερα. Οφείλω να σε ενημερώσω ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με αυτό. Ετυμολογικά , η αγγλική μετάφραση της λέξης πρωινό (breakfast) σημαίνει διακοπή της νηστείας. Γι’ αυτό από δω και πέρα όταν μιλάμε για το «πρωινό» θα αναφερόμαστε στο πρώτο γεύμα της μέρας, αυτό που διακόπτει τη νυχτερινή νηστεία, ακόμη κι αν το τρως στις 12 το μεσημέρι. Ο τρόπος που θα επιλέξεις να διακόψεις τη νηστεία είναι καθοριστικής σημασίας όχι μόνο για την ημέρα σου αλλά και γενικότερα για τη συνολική κατάσταση της υγείας σου.

Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί τη γλυκόζη που παίρνουμε από τις τροφές σαν καύσιμο για να επιτελέσει τις λειτουργίες του. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το γεγονός αυτό, αντιλαμβάνεσαι ότι ένα πλήρες και θρεπτικό πρωινό είναι αυτό που θα σου χαρίσει διαύγεια, καθαρή σκέψη, ορθή κρίση και θα είσαι έτοιμος/η να διαχειριστείς οτιδήποτε μπορεί να σου συμβεί μέσα στη μέρα. Επομένως, αν ο καφές και το τσιγάρο είναι αυτά που διακόπτουν τη δική σου νυχτερινή νηστεία, είναι καλύτερα να το ξανασκεφτείς!



2. Snacks πάντα στη τσάντα

Όταν ήμουν φοιτήτρια είχα βρει έναν πολύ απλό τρόπο για να μην ξεχνάω τα σημαντικά πράγματα που έπρεπε να έχω μαζί μου πριν φύγω από το σπίτι. Μετρούσα μέχρι το 3:

1. Πορτοφόλι

2. Κλειδιά

3. Κινητό

Στην πορεία πρόσθεσα και ένα τέταρτο:

4. Snacks

Σημαντικό το πρωινό, το έχουμε ήδη πει, αλλά θα χρειαστείς και ανεφοδιασμό στην πορεία της ημέρας, ειδικά εάν λείπεις πολλές ώρες από το σπίτι. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι να ξέρεις να μετράς!


3. Σταματάω να τρώω όταν έχω χορτάσει

Πόσες φορές, σε πόσα γεύματα σταματάς να τρως όταν νιώσεις ότι έχεις χορτάσει; Αντιλαμβάνεσαι τον κορεσμό; Ξέρεις πότε χορταίνεις; Έχεις την ικανότητα να σταματάς ακόμη κι αν στο πιάτο υπάρχει φαγητό;

Οι μηχανισμοί πείνας και κορεσμού είναι απόλυτα ρυθμισμένοι όταν γεννιέσαι και απορρυθμίζονται καθώς μεγαλώνεις, εξαιτίας των κακής ποιότητας διατροφικών επιλογών που κάνεις. Η Ellyn Shatter(ψυχολόγος) αναφέρει ότι φυσιολογική διατροφή μεταξύ άλλων, είναι «να μπορείς να αφήνεις μερικά μπισκότα , μιας και μπορείς να τα φας και αύριο».

Όταν καταφέρεις να ακούς το σώμα σου όταν σου λέει «χόρτασα», τότε θα έχεις κερδίσει το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού.


4. Μασάω πολύ καλά κάθε μπουκιά

Η πέψη ξεκινά από το στόμα. Όσο καλύτερα μασημένη είναι η τροφή που πηγαίνει στο στομάχι, τόσο καλύτερα τα πεπτικά ένζυμα του στομάχου μπορούν να διαχειριστούν την τροφή και να αξιοποιήσουν τα θρεπτικά συστατικά που παίρνεις από αυτήν. Μια ελλιπώς μασημένη τροφή συνεπάγεται δυσκολία στην πέψη και ελλιπής διαδικασία μεταβολισμού των συστατικών της τροφής. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα συμπτώματα όπως, φούσκωμα, μετεωρισμός, δυσπεψία, πόνοι, μπλοκάρισμα της απώλειας βάρους.

Να θυμάσαι να καταπίνεις όταν η τροφή στο στόμα θα έχει πολτοποιηθεί.



5. Ενυδατώνομαι με φρούτα και χυμούς λαχανικών

Σίγουρα θα έχεις ακούσει ότι πρέπει να πίνεις καθημερινά 1.5 έως 2 λίτρα νερό. Αυτό που ίσως δεν έχεις ακούσει, είναι ότι εάν το σώμα σου δεν πληρεί κάποιες προϋποθέσεις, δεν μπορεί να συγκρατήσει το νερό που προσλαμβάνει, με αποτέλεσμα να αποβάλλεται από τα ούρα παίρνοντας μαζί του και πολύτιμα μικροθρεπτικά συστατικά.

Ένα από τα μέτρα που μπορείς να πάρεις για να ενισχύσεις την ενυδάτωση των κυττάρων σου και να μειώσεις την κατακράτηση υγρών, είναι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ. Το νερό καθώς και τα μικροθρεπτικά συστατικά που περιέχονται στα φρούτα και στα λαχανικά, συγκρατούνται από τα κύτταρα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από το κοινό νερό βρύσης.


Πρακτικά μιλώντας μισό λίτρο χυμός λαχανικών είναι ικανό να συγκρατηθεί από τα κύτταρα και να σε ενυδατώσει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από μισό λίτρο νερό.


bottom of page