top of page

Δίαιτα: Πως μπορεί να αναγνωριστεί μια ανορθόδοξη δίαιτα



Πολλοί άνθρωποι έχοντας την ανάγκη να βελτιώσουν την υγεία τους, να φροντίσουν τον εαυτό τους, να βελτιώσουν την εμφάνισή τους και να ενισχύσουν την ψυχολογία τους, αποφασίζουν να μπουν σε διαδικασία απώλειας βάρους. Υπάρχουν πάρα πολλές μέθοδοι για να αδυνατίσει κάποιος.


Το πρόβλημα όμως δεν είναι το αδυνάτισμα, μιας κι εκεί έξω υπάρχουν άνθρωποι που κατά τη διάρκεια της ζωής τους, έχουν καταφέρει να χάσουν κιλά τόσα που μπορούν να μετρηθούν ακόμα και σε τριψήφιο αριθμό.

Το πρόβλημα είναι, πώς θα καταφέρει κανείς να διατηρήσει την απώλεια. Επομένως, οι υποσχέσεις για εύκολη λύση που θα φέρει χωρίς κόπο το γρήγορο αποτέλεσμα δεν θα έπρεπε να είναι δελεαστικές και δεν θα έπρεπε να βάζουν κανένα σε πειρασμό να τις δοκιμάσει. Δεν θα έπρεπε, αλλά γίνεται. Και γίνεται γιατί πέρα από τις υποσχέσεις, κανείς δεν μεταφέρει τα «ψιλά γράμματα» των μεθόδων αυτών και τους κινδύνους που προκαλούν στην υγεία.

Κάποια από τα σημεία που πρέπει να προσέξεις, ώστε να αντιληφθείς αν η δίαιτα που σου συστήνει κάποιος είναι ανορθόδοξη και ενέχει κινδύνους για την υγεία σου είναι οι εξής:


1. Υπόσχεται γρήγορη απώλεια βάρους

Η αργή απώλεια βάρους της τάξης του 0,5- 1 κιλού την εβδομάδα, είναι ο ασφαλέστερος τρόπος απώλειας βάρους. Η απότομη απώλεια βάρους, αντίθετα, μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορη επαναπρόσληψή του, αλλά και στέρηση βασικών θρεπτικών συστατικών από το σώμα. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι ακόμα και ο ρυθμός απώλειας αποτελεί σημαντικό ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του οργανισμού σου. Μην συγκρίνεις το δικό σου ρυθμό απώλειας με αυτόν κάποιου άλλου.


2. Αδικαιολόγητοι περιορισμοί

Να είσαι επιφυλακτικός/η με τις δίαιτες που επιτρέπουν απεριόριστη κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων, όπως γκρέιπφρουτ, κοτόπουλου ή λαχανόσουπας. Να αποφεύγεις τις δίαιτες που αποκλείουν ή περιορίζουν τρόφιμα ή ολόκληρες ομάδες τροφίμων, όπως οι υδατάνθρακες. Ακόμα και αν μία τέτοια δίαιτα ακολουθείται με την παράλληλη λήψη συμπληρωμάτων βιταμινών, υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθούν ελλείψεις θρεπτικών συστατικών.

Η προσοχή πολλών ανθρώπων που επιθυμούν να χάσουν βάρος, έχει στραφεί στα λεγόμενα τεστ δυσανεξίας. Τα τεστ αυτά υποστηρίζουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένα τρόφιμα που προκαλούν αύξηση βάρους σε συγκεκριμένα άτομα. Δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό δεδομένο που να αποδεικνύει αυτόν τον ισχυρισμό. Διαγνωστικά τεστ που υποστηρίζουν κάτι τέτοιο έχουν χαρακτηριστεί παράνομα και παραπλανητικά και δεν επιτρέπεται η χρήση τους.



3. Η δίαιτα της φίλης μου

Το ότι μια δίαιτα έχει λειτουργήσει και έχει αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα σε κάποιον άνθρωπο, δεν σημαίνει ότι θα αποδώσει τα ίδια αποτελέσματα και σε οποιονδήποτε άλλο. Ο καθένας είναι πολύ ξεχωριστός με διαφορετικές καθημερινές συνήθειες, με ιδιαίτερες ανάγκες. Το να ακολουθήσεις το δρόμο κάποιου άλλου, το πιθανότερο είναι να μην καταφέρεις την αλλαγή που θες και να φορτωθείς στις πλάτες σου μια ακόμη αποτυχία. Η λύση είναι απλή:

"Βρες το δικό σου μοναδικό δρόμο."

4. Η δίαιτα που δε στοχεύει στην εκπαίδευση

Κάθε προσπάθεια για αδυνάτισμα είναι σημαντικό να στοχεύει σε μακροχρόνιες αλλαγές. Το να μπεις στη διαδικασία να αλλάξεις τη διατροφή σου για ένα περιορισμένο διάστημα, χωρίς παράλληλα να εκπαιδεύεσαι σε αυτές τις αλλαγές, ακόμη και αν έχει αποτέλεσμα στην αρχή, δεν μπορεί παρά να σε κάνει να επιστρέψεις στις παλιές σου συνήθειες. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα αργά ή γρήγορα την επαναπρόσληψη του βάρους.


Το αντίκτυπο των προσπαθειών για απώλεια βάρους μπορεί να είναι τελικά οικονομικό και ψυχολογικό, αφού η αποτυχία των μεθόδων αυτών είναι δεδομένη. Θέλω να θυμάσαι πως:


Υγιής απώλεια βάρους επιτυγχάνουμε μόνο ακολουθώντας τις αρχές του μέτρου, της ποικιλίας και της ισορροπίας και κουμπώνοντάς τα στην καθημερινότητα με τον μοναδικό τρόπο που ταιριάζει στον καθένα.


bottom of page