top of page

Κολοκύθα …από παραμύθι




Η κολοκύθα είναι μια τροφή με υψηλή πυκνότητα θρεπτικών συστατικών. Η υψηλή πρόσληψή της έχει διάφορα οφέλη για τη βελτίωση της συνολικής υγείας και ως εκ τούτου δεν πρέπει να λείπει από το διαιτολόγιο των μικρών μας. Η κολοκύθα και οι σπόροι της είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως η βιταμίνη Ε (τοκοφερόλη)και η βιταμίνη Α, καροτενοειδή και πλούσια σε ιχνοστοιχεία. Από την άλλη, είναι ιδανικό τρόφιμο και συστήνεται ακόμη και σε άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος, καθώς είναι χαμηλό σε λιπαρά και θερμίδες.

Η κολοκύθα είναι ένα τρόφιμο που μπορεί να μαγειρευτεί και να καταναλωθεί με πάρα πολλούς τρόπους. Τα περισσότερα μέρη της, από τη σάρκα μέχρι και τους σπόρους, είναι βρώσιμα. Η κολοκύθα καταναλώνεται σε σούπες και χυμούς, ή ενσωματώνεται σε διάφορες παρασκευές, όπως κέικ και ψωμιά, ενώ οι σπόροι της μπορεί να αποτελέσουν ένα ιδανικό σνακ για παιδιά και μεγάλους.


Διατροφικά οφέλη


Για να … βλέπεις καλύτερα

Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένη κολοκύθα περιέχει περισσότερο από το 200 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Α, η οποία βοηθάει στην όραση. Οι κολοκύθες είναι πλούσιες σε καροτενοειδή, ενώσεις στις οποίες οφείλεται το πορτοκαλί χρώμα τους. Το β-καροτένιο, το οποίο στο σώμα μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, προσδίδει μια έξτρα προστασία για την υγεία των ματιών και της όρασης.


Με στόχο το υγιές βάρος

Οι κολοκύθες είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες προκαλούν γρήγορα κορεσμό με αποτέλεσμα να χορταίνεις τρώγοντας λιγότερο και κατ’ επέκταση καταναλώνοντας λιγότερες θερμίδες.


Για την καλή μας την καρδιά

Οι κολοκυθόσποροι είναι μια φυσική πηγή φυτοστερολών. Οι φυτοστερόλες μπορούν να μειώσουν τόσο τη συνολική χοληστερόλη, όσο και την κακή χοληστερόλη (LDL), παρεμποδίζοντας την απορρόφηση της διαιτητικής χοληστερόλης. Είναι, επίσης, μια καλή πηγή ψευδαργύρου και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.


Προστασία από τον καρκίνο

Μελέτες έχουν αναφέρει ότι η κολοκύθα μπορεί να ωφελήσει τη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε β-σιτοστερόλη. Η β-σιτοστερόλη ενδείκνυται για τη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα και τη μείωση των κινδύνων ορισμένων μορφών καρκίνου. Η βιταμίνη Ε προστατεύει το κύτταρο από οξειδωτική βλάβη. Φαίνεται ότι οι φυσικές πηγές των τροφίμων σε β-καροτένιο βοηθούν περισσότερο από τα συμπληρώματα. Επίσης, οι φυτικές στερόλες στους σπόρους της κολοκύθας έχουν συνδεθεί με την καταπολέμηση ορισμένων τύπων καρκίνου.


Για δέρμα «μωρού-παιδιού»

Το β-καροτένιο μειώνει τη βλάβη του δέρματος από τον ήλιο και δρα ως αντιφλεγμονώδης παράγοντας. Επιπλέον ,το α-καροτένιο επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης και καθυστερεί την εμφάνιση ρυτίδων στο δέρμα.


Για καλή διάθεση

Οι κολοκυθόσποροι είναι πλούσια πηγή του αμινοξέος τρυπτοφάνη, το οποίο είναι σημαντικό για την παραγωγή σεροτονίνης, μια ορμόνη η οποία είναι υπεύθυνη για τη βελτίωση της διάθεσης. Μια χούφτα σπόρων κολοκύθας μπορούν να βοηθήσουν στην ψυχολογική ανάταση.


Προστασία από το διαβήτη

Η κολοκύθα προλαμβάνει και βοηθά στον έλεγχο του διαβήτη και σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Τα συστατικά της κολοκύθας και των σπόρων της παρέχουν εξαιρετική βοήθεια στην απορρόφηση της γλυκόζης στο αίμα και βοηθούν στην εξισορρόπηση της γλυκόζης στο ήπαρ.


Πότε γίνεται η εισαγωγή της κολοκύθας στη διατροφή του παιδιού;


Η κολοκύθα μπορεί να δοθεί στο μωρό αμέσως μόλις ξεκινήσει η εισαγωγή των στερεών τροφών.

Αυτό γίνεται περίπου μετά τον 6ο μήνα. Τα οφέλη από την κατανάλωση κολοκύθας για το μωρό περιλαμβάνουν μια πλούσια πηγή απαραίτητων θρεπτικών συστατικών για την καλή ανάπτυξή του, το χτίσιμο ισχυρότερου ανοσοποιητικού συστήματος, την προστασία από τους εντερικούς σκώληκες, την παροχή αντιοξειδωτικών και αντιμικροβιακών παραγόντων.


Οι σπόροι της κολοκύθας μπορούν επίσης να καταναλώνονται από τα μωρά μιας και δεν υπάρχει κίνδυνος αλλεργίας. Η εισαγωγή τους είναι δυνατόν να αρχίσει από το 10ο μήνα σε μορφή που δε θα ενέχει κίνδυνο για πνιγμό (αλεσμένα). Ολόκληροι οι σπόροι δίνονται στα παιδιά από την ηλικία των 1 ½ έως 2 ετών. Αυτή είναι η ηλικία που τα παιδιά έχουν αρκετά δυνατά δόντια για να μπορέσουν να μασήσουν τους καρπούς και πλέον η διατροφή τους έχει εναρμονιστεί με αυτή των ενηλίκων.


Μια συνταγή που μπορείς να επιλέξεις για να εισάγεις την κολοκύθα στη διατροφή του μωρού είναι η ακόλουθη:


Πουρές κολοκύθας με μήλο


Υλικά που θα χρειαστείς:⁠

  • 1 μικρή γλυκιά κολοκύθα

  • 3 ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κύβους μήλα

  • Νερό

  • Μια πρέζα κανέλας και μοσχοκάρυδο (προαιρετικά και μόνο για παιδιά μετά το έτος)

Εκτέλεση:

  1. Ξεφλούδισε την κολοκύθα, βγάλε τους σπόρους και κόψε σε κύβους

  2. Κόψε τα μήλα σε κύβους

  3. Ψήσε στον ατμό τα μήλα και την κολοκύθα μέχρι να μαλακώσουν

  4. Αποσύρεις από τη φωτιά

  5. Πολτοποιείς

  6. Αφήνεις να κρυώσει

  7. Προσθέτεις κανέλα και μοσχοκάρυδο και σερβίρεις


Βιβλιογραφία

· http://www.momjunction.com/articles/pumpkin-for-babies_00367356/

· Nutr Res Pract. 2012 Feb; 6(1): 21–27. ,Comparison of the chemical compositions and nutritive values of various pumpkin (Cucurbitaceae) species and parts, Mi Young Kim,1Eun Jin Kim,1Young-Nam Kim,2Changsun Choi,1 and Bog-Hieu Lee

· https://www.medicalnewstoday.com/articles/279610.php

bottom of page