top of page

Πρώτη δημοτικού φέτος. Εγχειρίδιο οργάνωσης του κολατσιού.



Το νηπιάκι σου δεν είναι πια νηπιάκι… μεγάλωσε… οι πόρτες του μεγάλου σχολείου ανοίγουν φέτος για να το υποδεχτούν…

Πω πω άγχος, αγωνία, συγκίνηση!!!


«Θα τα καταφέρει;;;

Ή μάλλον… θα τα καταφέρω…;;;»


Το μικρό σου με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο θα βρει τρόπο να προσαρμοστεί, είναι στη φύση του να προσαρμόζεται. Θα βρει τρόπο να τα βγάλει πέρα στο νέο του σχολείο, στις νέες του συνήθειες και βάζω στοίχημα πως είναι κι ενθουσιασμένο που μεγαλώνει, είναι περήφανο και πολύ ευτυχισμένο που ετοιμάζει την καινούρια μεγάααλη του τσάντα για το νέο του σχολείο. Δεν ανησυχεί καθόλου για το αύριο.

Το άγχος και η ανασφάλεια έχει αρχίσει να διακατέχει εσένα. Πώς μπορείς να το βοηθήσεις, πώς πρέπει να του συμπεριφερθείς, τι να του πεις; Κι αν πληγωθεί; Κι αν κλάψει; Κι αν χτυπήσει; Κι αν… κι αν… κι αν… Αμέτρητες σκέψεις και οι περισσότερες αρνητικές.


Αλλά, ας μη γελιόμαστε… ό,τι, μα ό,τι και να κάνεις δε μπορείς να αποφύγεις τίποτα απ’ όλ’ αυτά. Θα χτυπήσει, θα κλάψει, θα πληγωθεί και αμέσως θα σηκωθεί. That’s life!!!

Και τώρα σκούπισε τα δάκρυα γιατί προσγειωνόμαστε… !!!



Ταπεράκια, ποτηράκια, πιρουνάκια, κουταλάκια… Έχεις προετοιμαστεί κατάλληλα; Ε δεν πιστεύω να μην έχεις σκεφτεί το κολατσιό του…

Θα παίρνει φαγητό από το σπίτι ή απ’το κυλικείο του σχολείου; Κι αν παίρνει από το σπίτι, τι θα παίρνει; Θα προλαβαίνεις να ετοιμάζεις κολατσιό; Κι αν παίρνει απ’το σχολείο, τι; Έκανες έρευνα να δεις τι πουλάνε στο κυλικείο; Είναι κατάλληλα ;



Η διατροφή του παιδιού σου αποτελεί το εφόδιο για να ανταπεξέλθει σε όλες τις απαιτήσεις του σχολείου. Η ποιότητα της διατροφής του επηρεάζει απόλυτα τη συγκέντρωσή του κατά τη διάρκεια της παράδοσης, τον αυτοέλεγχό του, την αντοχή του, τη δύναμή του. Η ποιότητα της τροφής του είναι κάτι που απαιτείται να σε απασχολήσει περισσότερο απ’ όλα τ’ άλλα για την ώρα.

Αντί να ανησυχείς για το αν θα χτυπήσει, φρόντισε ούτως ώστε, εάν χτυπήσει, να έχει το σώμα του όλα τα απαραίτητα συστατικά που θα βοηθήσουν στην γρήγορη επούλωση των τραυμάτων του, σωματικών και ψυχολογικών. Φρόντισε να ενισχύει καθημερινά την άμυνά του για να μην αρρωσταίνει, φρόντισε να μην πλήττεται η ορθή σκέψη του εγκεφάλου του και φρόντισε να έχει διατροφική νοημοσύνη από μικρό για να μπορεί να φροντίζει και μόνο του για τις ανάγκες του σώματός του.

Πως θα γίνει αυτό;;

Άλλαξε πρώτα εσύ!

Φρόντισε στο πρόσωπό σου να βλέπει την καλύτερη προοπτική του, το υγιές μέλλον του. Κάντε μαζί μια νέα αρχή και οργανωθείτε σωστά. Προετοιμάσου ώστε να υπάρχουν στα ντουλάπια της κουζίνας σου όλες οι απαραίτητες πρώτες ύλες για να φτιάχνετε μαζί όλα εκείνα τα νόστιμα και υγιεινά σνακ που θα σου λύσουν τα χέρια σε μέρες δύσκολες και αγχωτικές και μην αφήσεις η έλλειψη χρόνου να υποβαθμίσει την ποιότητα της διατροφής σας. Κάποιες μικρές στρατηγικές θα σε βοηθήσουν να βάλεις τα πράγματα σε μια τάξη:


  1. Η σωστή θρέψη ξεκινάει από το πρωινό. Το ξύπνημα ένα τέταρτο νωρίτερα μπορεί είναι αρκετό για να εξασφαλιστεί το απαιτούμενο χρονικό περιθώριο, ώστε να απολαύσεις μαζί με το παιδί σου ένα πλήρες πρωινό.

  2. Αφιέρωσε 1 ημέρα το μήνα (ας πούμε μια Κυριακή) για να φτιάχνεις σνακ όπως κουλουράκια, μπάρες δημητριακών, μπισκότα, κλπ. Τα τρόφιμα αυτά είναι δυνατόν να διατηρηθούν για αρκετές ημέρες στο ντουλάπι ή στο ψυγείο και με αυτό τον τρόπο μειώνεις το χρόνο της προετοιμασίας και αρκετό πονοκέφαλο από τις καθημερινές ημέρες.

  3. Αφιέρωσε 1 -2 ώρες από ένα απόγευμα το 15ήμερο για να φτιάξεις πιτάκια ή πίτες με οποιαδήποτε γέμιση επιθυμείς. Την βάζεις στην κατάψυξη σε μερίδες και με αυτό τον τρόπο έχεις οποιαδήποτε στιγμή έτοιμες σπιτικές πίτες για το παιδί σου και όχι μόνο.

  4. Για τις υπόλοιπες ημέρες αφιέρωσε 10 λεπτά λίγο πριν πας για ύπνο για να φτιάξεις το κολατσιό της επόμενης ημέρας:

  • Αυγό βραστό σε ψωμάκι με αγγουράκι ή άλλα λαχανικά

  • Ψωμάκι με ταχίνι, μέλι και φρούτα

  • Ψωμάκι με αβοκάντο, ντοματούλα και τυράκι

  • Γιαουρτάκι κατσικίσιο με κριτσίνια και φρούτο

  • Τορτίγια με γαλοπούλα, τυρί, μαρούλι, ντομάτα

  • Βαζάκια με μίγμα ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων

Η λίστα αυτή θα μπορούσε να μην έχει τέλος. Ωστόσο σε συμβουλεύω να αρκεστείς σε 3-4 επιλογές, τις οποίες μπορείς να ανανεώνεις κάθε τόσο. Όπου υπάρχουν πολλές επιλογές δημιουργείται χάος και θα δεις εν τέλη ότι δεν θα μπορείς να επιλέξεις τίποτα.

Θα μπορούσες να κάνεις τη δική σου λίστα με ιδέες εύκολες και γρήγορες για να βρίσκεσαι πάντα σε ετοιμότητα.


Απόλαυσε αυτές τις πολύ μαγικές στιγμές σου και μην αφήσεις χώρο σε πράγματα που μπορούν με κατάλληλες στρατηγικές οργάνωσης να κλέψουν την καθημερινότητά σου! Καλή αρχή, καλή σχολική χρονιά και με πολύ πολύ υπομονή!




bottom of page